Tips bij het kiezen van een domeinnaam.

Wat is een goede domeinnaam en waar kan je best op letten bij het kiezen van een domeinnaam?

Elke website is voorzien van een domeinnaam zodat bezoekers de website gemakkelijk kunnen bereiken. Ook jouw website heeft een domeinnaam nodig. Wat is precies een goede domeinnaam en waar kan je best op letten bij het kiezen van een domeinnaam?

Door de grote hoeveelheid domeinnamen dat geregistreerd wordt, is het steeds moeilijker om een geschikte domeinnaam te vinden. Vele zijn helaas reeds geregistreerd. Vooral voor veelgebruikte extensies zoals .com is het zoeken naar een domeinnaam een hele uitdaging.

HET KIEZEN VAN EEN DOMEINNAAM

Een domeinnaam kiezen is vergelijkbaar met het kiezen van de naam voor jouw bedrijf. Stel je bij de keuze van een domeinnaam dezelfde vragen: wat is mijn doelgroep, welk product wens ik te verkopen en welke markt wil ik aanspreken. Indien je reeds een eigen merk bedacht, is het in de meeste gevallen simpel en wordt de merknaam ook de domeinnaam. Anders kan je kiezen voor een meer generische domeinnaam. tweedehandsporche.be en tweedehandsmercedes.be kunnen bijvoorbeeld beide domeinnamen zijn van garage De Garagist. Aangezien degaragist.be meest waarschijnlijk reeds geregistreerd werd is het noodzakelijk om een meer generische naam te registreren. Je kan ook steeds proberen de reeds geregistreerde domeinnaam over te nemen. Dit gebeurt vooral wanneer blijkt dat een merk onterecht gebruikt wordt door een derde partij.

HET KIEZEN VAN EEN EXTENSIE

Ook de extensie of Top Level Domain, het deeltje van de domeinnaam na de punt (bv .be, .nl), is heel belangrijk. Je hebt hierbij de keuze tussen een tld van een land (ccTLD) zoals .be, .nl of .de, en een generieke tld (gTLD) zoals .com, .net, .info. Met een gTLD geef je jouw bedrijf een internationale uitstraling terwijl bij het gebruik van een ccTLD duidelijk is op welke, lokale, markt je jou richt.

ENKELE TIPS BIJ HET KIEZEN VAN EEN DOMEINNAAM

 

Kies een korte domeinnaam

Bij een korte domeinnaam moet de gebruiker minder tekens typen (en onthouden) wat de kans op typfouten verkleint.

Gebruik eventueel een zin

Eventueel kan je kiezen voor een zin als domeinnaam (bv: hetbestebedrijf.be). Dit zorgt er voor dat de domeinnaam eenvoudig te onthouden is. Om de leesbaarheid te verbeteren kan je werken met hoofdletters in alle communicatie (bv: HetBesteBedrijf.be).

Kies voor duidelijkheid

Doe enkele tests of de domeinnaam goed verstaanbaar is voor iedereen. Vraag ook na of de domeinnaam de juiste verwachtingen opwekt. Registreer bijvoorbeeld niet gratisporche.be als je een website hebt over de lokale tennisclub.

Kies de juiste extensie(s)

Kies de extensie die bij jou past op vlak van locatie, doelgroep en identiteit. Elke domeinnaam tld extensie heeft zijn betekenis. Vermijd gratis extensies zoals .tk. Dit komt niet professioneel over en zal vermoedelijk de SEO ranking van jouw website niet ten goede komen.

Eenvoudig en snel jouw domeinnaam registreren doe je bij AlfaHosting

Heb je vragen? Bel onze helpdesk op +32 (0) 13 555 387 of contacteer ons via e-mail.